Om Kamas Kennel

Valpar ur N-kullen börjar upptäcka varandra

Vi bor strax utanför byn Hortlax 8 km söder om Piteå i Norrbotten.

Vi har som mål att föda upp sunda Kooikerhondje med bra mentalitet och god exteriör i liten skala. Våra hundar lever med oss som älskade familjemedlemmar och är med på det mesta vi gör. Valparna föds upp i hemmiljö och får vara med på lite av varje som att åka bil, träffa bra människor och barn, vara i lite olika miljöer innan de flyttar till sina nya hem. 

Vi är noga med att varje valp ska hamna rätt och väljer med omsorg våra köpare med tanke på både blivande ägare och hundens bästa. 

Vi vill ha valpköpare som låter hunden vara en älskad familjemedlem men ändå kan fostra den på rätt sätt. Någon som ej lämnar hunden för länge ensam, ger den tillräckligt med motion och gärna aktiviteter som bruks och lydnadsträning, agility, viltspår eller annat skoj. Vi vill träffa ev köpare innan valpen hämtas och fortsättningsvis följa hur det går för dem. Därför är vi tacksamma om vi kan hålla god kontakt speciellt de första åren av hundens liv.

Historik:
Vi började med Kamas Kennel 1982. Från 1982 till 1991 födde vi upp 12 kullar (A-L) av raserna Australisk kelpie, Borderterrier och Australisk cattle dog (1 kull). Vi har haft turen att hitta bra valpköpare som gett hundarna ett bra liv och dessutom har många av dem tränat och tävlat och ställt ut vilket vi tycker är jättekul. De har även varit duktiga på att kolla höfter och annat som är viktigt för respektive ras. Detta tillsammans har gett oss svar på hur vi lyckats med vår uppfödning och dessutom har vi i våra valpköpare fått goda vänner att hålla kontakt med. Vi gläds åt alla fina meriter och framgångar som de åstadkommit tillsammans med sina hundar. Ett flertal av dem har också gått vidare i aveln så vid det här laget finns flera generationer av dem i stamtavlor här och där.
Vi har haft turen att de flesta av våra uppfödningar och våra egna hundar har fått var friska och levt ett långt liv. Det är lycka att få följa en hund från valp till den härliga äldre hunden som känner en bättre än en själv, som väljer promenadvägar och som man kan skämma bort utan konsekvenser. Att sedan ta farväl den dag det är dags är smärtsamt men en del som hör till en lång vänskap.

Under småbarnstiden ( vi har tre barn f 88, 90 och 95) tyckte vi inte att vi hade den tid som krävs att föda upp hundar. Hundar har dock i stort sett alltid funnits i vårat hem och barnen är uppfödd med hundar.

Efter att i många år ha tränat och tävlat kelpie och cattle dog i lydnad, spår upp tom elit och bevakning/tjänstehund och borderterrier i viltspår och gryt samt ställt ut kom jag med working kelpien Tilda att börja träna vallning. En svår och tidskrävande men jätterolig gren. Hon blev gk vallhund (lokalprov) men hade aldrig några valpar då jag inte tyckte att jag hade tillräckligt med kunskap för att föda upp vallhundar.
2004 köpte vi bordercollien Zacke av en väninna som föder upp vallhundar. Zacke och jag har tränat i vallning i 4 år.  Han är kastrerad med tanke på att vi har tikar och grannen som föder upp collie har ett antal tikar. Som 6 ½ åring fick han börja träna och tävla agility med en  Amanda Sjölander. Han har tagit 2 pinnar i klass 2.

Samtidigt som vi köpte Zacke började vi leta en mindre hund, gärna av spanieltyp, aktiv och vacker. Av en slump så hittade vi rasen kooikerhondje och ju mer jag läste och tog reda på om rasen ju mer kände vi att detta är en hund för oss. Efter mycket efterforskning, kontakt med olika uppfödare och väntan fick vi i dec 2004 hämta Vilda (Maricosan´s Omphale Duenna) hos Marika Nikus i Vasa i Finland, vilken lycka ! Hon kom att bli våran stammoder  i rasen. 
2007 hade vi, med henne, vår första kooikerhondje kull, efter 16 års uppfödaruppehåll ! Vilda  har fått många fina avkommor varav ett antal har gått vidare i aveln, numera i flera generationer.  

För oss är det viktigt att hålla bra kontakt med köparna, speciellt de första åren för att kunna stötta hussar/mattar och följa upp våra avelsresultat.
Vi försöker ha återkommande kennelträffar, både här hemma hos oss och och hos snälla valpköpare runt Stockholm och Umeå för att så många som möjligt ska kunna komma på någon träff. Då umgås vi, pratar hund, försöker göra något kul tillsammans, träna, lägga viltspår, bada med hundarna mm.  

Vi hoppas på att även i fortsättningen föda upp bra valpar och hitta bra valpköpare till denna härliga ras !

Många av valpköparna har blivit goda vänner genom åren. 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

30.12 | 18:11

Hej
Vi är i tankar om att hitta ytterligare en hund till familjen, Bor i Skellefteå och är intresserad att komma hälsa på för att se era hundar. Är det möjligt?

...
22.10 | 14:08

Hej Erik! Det går bra om vi kan hitta en tid som passar. Kontakta mig gärna via mail karin.stare@pitea.se. Du kan också kontakta mig via Messenger på FB.
Karin

...
22.10 | 10:45

Hej, finns det möjlighet att komma och titta på era hundar? Har ni planerade kullar på gång?

Mvh
Erik

...
01.07 | 23:17

Hej Cia! Ni är så välkomna att hälsa på oss och våra hundar. Maila mig gärna karin.stare@pitea.se

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS